Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΣΤΗΝ Δ ΤΑΞΗ»

 Προς τε γαρ οικονομίαν και προς πολιτείαν και προς τας τέχνας πάσας , εν ουδέν ούτω δύναμιν έχειν παίδειον μάθημα ή η περί τους αριθμούς διατριβή"» Πλάτωνας ( 427 π.Χ - 347 π.Χ)

Στις 16 Φεβρουαρίου 2016 , πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Συκαμίνου Δειγματική Διδασκαλία στα Μαθηματικά με θέμα «Δημιουργικότητα και φαντασία στη διδασκαλία των Δεκαδικών Αριθμών στην Δ΄ Τάξη» Την διδασκαλία πραγματοποίησε η εκπαιδευτικός Φιλιπποπούλου Σοφία με τους μαθητές της Δ΄ τάξης και  με την παιδαγωγική καθοδήγηση του Σχολικού Συμβούλου της 50ης Περιφέρειας Αττικής κύριου Κουμπιά Εμμανουήλ.
Ο Ευγένιος Τριβιζάς αναφέρει «Η παιδική δημιουργικότητα και η φαντασία πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο στην εκπαίδευση..»  Εμείς στο Δημοτικό Σχολείο Συκαμίνου το έχουμε  κάνει πράξη. Η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι μέρος της καθημερινής μας διδακτικής πρακτικής και έχουν κυρίαρχο ρόλο σε κάθε τομέα της εκπαιδευτικής μας πράξης
 Στην Δειγματική διδασκαλία που παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί της Δ΄ τάξης των δημοτικών σχολείων του Δήμου Ωρωπού καθώς και  του Δήμου Διονύσου (1ο & 2ο Δ.Σ. Αγίου Στεφάνου),  παρουσιάστηκαν εναλλακτικοί τρόποι διδασκαλίας και με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στην διδασκαλία των Μαθηματικών.
 Οι μαθητές μας έδειξαν στους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν την Δειγματική Διδασκαλία πως οι μαθηματικές γνώσεις συνδέονται με τις προσωπικές εμπειρίες τους  και την καθημερινότητα τους. Γιατί  τα μαθηματικά βρίσκονται παντού στη φύση και τη ζωή μας. Βρίσκονται στα πράγματα που βλέπουμε κι αγγίζουμε. Είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα  και αγγίζουν κάθε πτυχή του σύγχρονου βίου. Είναι η ίδια η ζωή.
Οι εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν πως τα παιδιά διασκέδασαν με την χρήση των ΤΠΕ και αναγνώρισαν την προσθετική τους αξία στη διδασκαλία. Η γνώση βγήκε αβίαστα μέσα από παιχνίδια, με αποτέλεσμα τα παιδιά να δηλώσουν ότι τα Μαθηματικά είναι το καλύτερό τους μάθημα
Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζονται τα Μαθηματικά στο Δημοτικό Σχολείο Συκαμίνου, δηλαδή σαν κομμάτι της καθημερινής ζωής των παιδιών, σαν παιχνίδι, ένα παιχνίδι γνώσης που κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα και χαρούμενα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου