Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Πανηγυρικός για την 25η Μαρτίου 1821

Δρόμ’ αστραφτά να σχίσω τους σ’ εχθρούς καλά θρεμμένους,
Σ’ εχθρούς πολλούς, πολλ’ άξιους, πολλά φαρμακωμένους·
Να μείνεις, χώμα πατρικό, για μισητό ποδάρι·
Η μαύρη πέτρα σου χρυσή και το ξερό χορτάρι».
«Θύρες ανοίξτ’ ολόχρυσες για την γλυκιάν ελπίδα».
                                                             Δ. Σολωμού                       
Η Ελλάδα δοκιμάστηκε πολλές φορές στην Ιστορία της από εχθρούς καλά θρεμμένους πολλά άξιους και φαρμακωμένους.  Οι  Έλληνες απέδειξαν όμως εξαιρετική αντοχή και προσήλωση στο Χρέος Στο Χρέος προς την πατρίδα , προς την Ιστορία , χρέος προς τις ιδέες και τα ιδανικά της Φυλής μας.
Ο αγώνας  και οι θυσίες των Ελλήνων του 1821 αποτελούν ορόσημο για μας τους Έλληνες αλλά και   παράδειγμα για κάθε λαό που θέλει να ζήσει ελεύθερος
Σε μία Οθωμανική Αυτοκρατορία που παράπαιε μεν   αλλά εξακολουθούσε να είναι ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη σε  Ασία και Ευρώπη, οι Έλληνες ύψωσαν το ανάστημά τους και ξεκίνησαν έναν αγώνα άνισο στα όπλα μα ίσο στο δίκαιο.
Οι Ελληνες   τα βάζουν με τους ισχυρούς εχθρούς, που τόσο καιρό τρέφονται καλά και διατηρούν όλες τους τις δυνάμεις,  ανοίγοντας  πέρασμα με το σπαθί στο χέρι και με την φλόγα στην καρδιά. Ένας αγώνας εξαιρετικά άνισος, που  όμως η νικηφόρα έκβασή τους θα διατηρήσει την ελευθερία της αγαπημένης πατρικής γης από τους μισητούς εχθρούς. Κάθε σημείο, άλλωστε, της πατρικής γης είναι πολύτιμο κι αγαπημένο, ακόμη και η μαύρη πέτρα της και το ξεραμένο της χορτάρι.
«Θύρες ανοίξτ’ ολόχρυσες για την γλυκιάν ελπίδα».
Ο ποιητής  βέβαια γνωρίζει πόσο δύσκολο θα είναι να νικήσουν οι Έλληνες τους υπέρτερους εχθρούς τους, γι’ αυτό και ζητά από τις χρυσές θύρες της παραδείσου να ανοίξουν και να υποδεχτούν τη γλυκιά ελπίδα την ελπίδα πως μπορούν να νικήσουν και να ζήσουν ελεύθεροι όπως τους πρέπει .
Την έννοια του χρέους και της θυσίας  προς την πατρίδα και τα ιδανικά της φυλής μας υπηρέτησαν με πάθος οι Μεσολογγίτες.  Με την απόφασή τους για ηρωική Έξοδο συμφιλιώθηκαν με τον θάνατο και θυσιάζοντας ότι πολυτιμότερο είχαν την ζωή τους για ένα ιδανικό : Την Ελευθερία
«Όποιος πεθαίνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει».  λέει ο ποιητής θέλοντας να πει πως ο θάνατος σε μια τέτοια εποχή,  όπως η Άνοιξη όπου όλα ξαναγεννιούνται και βρίσκονται σε πλήρη ομορφιά, πολλαπλασιάζεται και αποκτά μεγαλύτερη δύναμη, ενώ η φύση κάνει την επιθυμία των Ελεύθερων Πολιορκημένων για ζωή εντονότερη.
«Τρέμ” η ψυχή και ξαστοχά γλυκά τον εαυτό της». Ο στίχος αυτός δείχνει τον κίνδυνο που υπάρχει και που μπορεί να παρασύρει τους Ελεύθερους Πολιορκημένους, κάνοντάς τους να ξεχάσουν το χρέος τους προς την πατρίδα, εξαιτίας του μεγάλου πειρασμού της φύσης. Όμως εκείνοι δεν παρασύρονται  πολεμούν , θυσιάζονται για την πατρίδα και το χρέος προς την Ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία.
Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι  μας  δίδαξαν με το παράδειγμά τους πως το Χρέος προς τα ιδανικά μας και προς αυτά που αγαπάμε και πιστεύουμε είναι πάνω από όλα. Πάνω και από την ύπαρξη μας
Εμείς θα πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο που άνοιξαν εκείνοι οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι «με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει:
μία πήχη φωτιά κάτω απ' τα σίδερα, με τις μαύρες κάνες και τα δόντια του ήλιου»

Το οφείλουμε απέναντι στους εαυτούς μας , στην πατρίδα μας , στις ιδανικά της φυλής μας στη νέα γενιά Αφού τα κατάφεραν εκείνοι θα τα καταφέρουμε και εμείς  Αφού εκείνοι δεν έσκυψαν το κεφάλι δεν θα το σκύψουμε κι εμείς. Αφού εκείνοι  δεν παρασύρθηκαν από τις ομορφιές της ζωής δεν θα παρασυρθούμε κι εμείς Γιατί  έχουμε χρέος απέναντι στους αγωνιστές του 21 και απέναντι  στην νέα γενιά.

Λόγω δυσμενών συνθηκών ο Πανηγυρικός της ημέρας δεν εκφωνήθηκε για αυτό  και αναρτάται.                             
                                          Χρόνια πολλά 
                                          Η Διευθύντρια 

                                  Κατσούγκρη Αναστασία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου