Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

03/12/2016: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities)

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).


Το σχολείο μας, γιορτάζοντας την ημέρα για τα άτομα με ειδικές ικανότητες,  σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Χαλκουτσίου διοργάνωσε μια σειρά από δράσεις στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές της  Α' και Β' τάξης με τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού! 


Μαζί ζωγραφίσαμε, κόψαμε ,κολλήσαμε, παίξαμε, σχεδιάσαμε την θάλασσα των διαφορετικών ψαριών όπου όλα τα ψαράκια ανεξαρτήτως  χρώματος σχεδίου μεγέθους είναι ίσα και κολυμπούν στον ίδιο βυθό!Μάθαμε σωστές συμπεριφορές ώστε όλοι μας να δείχνουμε σεβασμό και αξία σε κάθε άνθρωπο τονίζοντας την αξία του «ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ». Σε αυτό τον στόχο μας βοήθησε το "φιδάκι" με το παιχνίδι ερωτήσεων! Νιώσαμε πως όλοι είμαστε φίλοι αγαπημένοι και πως απλώνουμε  το χέρι σε όποιον μας χρειάζεται! 

Μοιραστήκαμε ικανότητες  και συναισθήματα.. . Μάθαμε να βλέπουμε το διαφορετικό με αγάπη,  τρυφερότητα κ κατανόηση γιατί πάνω από όλα είμαστε όλοι Παιδιά!


Φωτογραφίες από τις δράσεις μας:


Ευχαριστούμε τα παιδιά της Α' και Β' τάξης και τις δασκάλες τους. Ευχαριστούμε τους μαθητές και τις εκπαιδευτικούς του Ειδικού σχολείου για την επίσκεψή τους στο χώρο του σχολείου μας. Ελπίζουμε σύντομα να ανταποδώσουμε την επίσκεψή σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου